Thursday, 2 May 2013

Kisah Seorang Psikopat yang Berakhir Di Sini

Assalamualaikum sekalian umat manusia yang menghuni alam ini.....sehat kah? ape nak taip nieh??? itulah ayat yang selalu terngiang-ngiang di sebalik telinga kecil ini....menaip tanpa arah tuju dan haluan memang cenggini la rupe parasnya....di harapkan anda membaca dengan penuh sabar dan tabah setiap patah kata yang cuba disampaikan oleh penulis bernama Cik Tulip ini.....sudah...sudah...

Tajuk tak tentu hala idea yang nak disampaikan pon tak tentu hala lah nampak gayanya....meh sini duduk dendiam dengar ape Cik Tulip nak citer....alkisah Cik Tulip ke MJII (merujuk kepada MARA Japan Industrial Institute) Isnin lalu untuk mengambil psikometrik test....dengan berbekalkan ZERO...yer kosong ilmu tentang lokasi kejadian (duduk Bangi dekat 2 tahun tapi sumpah tak pernah sampai Beranang) Cik Tulip minta bantuan seorang hamba Allah ni...alhamdulillah dengan bantuannya Cik Tulip berjaya sampai dengan selamatnya ke destinasi tujuan...

Manusia paling kalut lagi mengarut di situ tak lain tak bukan sayalah (menuding jari ke muka sendiri) dengan form yang tak complete dan idea tak seberapa tentang soalan yang bakal ditanya...tup...tup sampai tengok dah ramai manusia berbaris menghantar form mereka....tetiba timbul persoalan...layakkah aku di sini??? aahhhh lupakan persoalan itu

Setelah diberi keizinan masuk ke dewan, manusia di luar mula berpusu-pusu masuk saling tak tumpah macam kambing masuk kandang...masuk dewan exam dengan perasaan nebes tak hengat....masing2 sibuk mencari tempat duduk sesuai....semestinya dan seharusnyalah sebelah-menyebelah dengan rakan kan...Cik Tulip si "lone ranger" yang dah memang terbiasa ini hanya mengikut langkah kaki membawa hala tujunya...dah jumpa kerusi yang dihajati terus duduk tanpa menoleh ke belakang.....baca doa dan terus duduk dendiam dengar arahan pemeriksa.........

"Anda boleh mula menjawab sekarang"....tanpa berlengah lagi terus mula menjawab dengan membuka buku soalan muka pertama....tergamam seketika...erk....enterprenuership?? eh salah eja daa... entrepreneurship?? last tengok perkataan ni adalah 5 tahun yang lepas (setelah ditambah ditolak dihitung dan dikira mengikut formula Cik Tulip).....ape lagi jawab mengikut logik akal....maaf saya ni budak sains bila kena cite bab bisnes dan ekonomi otak terus jem dari berfikir..bak kata omputeh bumper-to-bumper....sejam kemudian hantar kertas jawapan dan kertas soalan....bertawakal kepada Allah semoga dimurahkan rezeki...keluar dewan dalam keadaan blur 7 saat terus meluru ke kereta dan berdezzzzuuppp pulang untuk menghadap muka anak murid yang bakal menjawab mid-year examnya....alkisah psikometrik test si bintang psikopat = Cik Tulip yang begitu psiko tamat di situ....

Cik Tulip Menulis: jauh di sudut hati mengharapkan sesuatu...sesuatu yang belum pasti dimiliki...
Post a Comment