Wednesday, 11 September 2013

Campus Life: Volume 2 - Management Punya Hal Outdated Version Part 1

Assalamualaikum readers kesayamngan sekahlian...sementelah meng'download' nota2 yang sudah tidak syak lagi sudah agak luput dari akal fikiran Cik Tulip dan2 tetibe teringatkan alkisah campus life Cik Tulip yang tergendala dan terkandas di tengah jalan ceritanya.....ni namanya sambil menyelam sambil sedut air...gulp...gulp...di kala ini mode tengah agak stress sebab terpaksa tunggu doploh dua jam per saat (memang takde unit ni dalam kamus matematik anda...so takyah sesusah nak carik) gara2 nak download notes dari e-leraning....tak tau la salah broadband ataupun server yang lembab2 ayam...



Berbalik kepada cerita management di hari pendaftaran...kami disuruh mendaftar jam 3.00 petang pada 28 Ogos yang lalu....nak dijadikan cerita, alkisahnya Cik Tulip si anak jati kelahiran Johor ni memang tak pernah menjejakkan kaki pon kat UTM ni....(pengakuan berani lagi tulus dan mulus dari hati ke hati)....so haruslah bergerak seawal mungkin ditemani rakan seperjuangan yang akan sama2 meredah zaman campus baru kami kat UTM nanti...(nanti lah sebab time tu belom pegi lagi walopon tatkala entri ini ditaip Cik Tulip dah menetap kat UTM dah)....

Owkey sambung balik...kami sampai sekitar jam 11 setengah pagi terus ke Kolej sebab menurut kata seorang teman yang belajar di sini kami boleh daftar kolej/asrama dulu tapi kena bayar untuk sewa la...macam tu...ahh..tak kisahlah...janji dah ada tempat menginap...sesampai di pejabat kolej, mereka2 (merujuk kepada staff kolej) menyuruh kami mendaftar dahulu sebagai pelajar dan perlu mendapatkan sekeping slip mengatakan kami layak duduk di kolej baru mereka berani berikan kami sebuah bilik....owh..begitukah? kitorang sempat bertanya jika berlakunya kelewatan semasa proses mendaftar bagaimanakah....jawapan terbaik tahap A+++ dorang bagi berbunyi begini..."korang datanglah esok"...eh sedarkah korang umah kami mengambil masa 2jam setengah untuk sampai ke UTM (dah bagitau da kat dorang)..plus tol minyak bagai dah dekat RM50 sekali jalan....dek kerana malas nak bertekak kami pon teruslah mencari dewan untuk mendaftarkan diri...

Dalam UTM ni banyak jalannya one way sahaja...haaa...nak dijadikan cerita ni lebih magika lagi..Cik Tulip selaku driver pada har tersebut men'drive' dan terus men'drive' tetapi sebarang signboard mahupon papan tanda mengarahkan tempat tujuan gagal ditemui.....kurang lebey 3 kali jugaklah Cik Tulip dok pusing jalan yang sama...last2 ternampak signboard (cinonit jek hokkey) tunjuk PENDAFTARAN POSTGRADUATE...terbaik noks...3 kali pusing dah...nasib ler time tu minyak belum naik lagi...(ye tau memang tak ada kaitan tapi nak mention jugak...)

Owkey sampai sana kitorang park kete...pegi makan...pegi solat gitu gini lebih kurang pukul 2 lebey..tanpa rasa ragu2 lagi kami menapak dan terus menapak ke Dewan Sultan Iskandar...sesampai ke kaunter checklist kat pintu masuk terus buat muka ramah tamah tanya dah boleh mendaftar kah? nak tahu ape dorang cakap..."owh boleh daftar dari pagi sampai petang"....dari pagi tadi dah boleh daftar?? what the....apsal korang tak tulis siap2 sebelum ni kat surat tawaran waktu mendaftar 8.00 pagi hingga 5.00 petang...owkey..takpe2..sabo2....terus masuk dengan kelam kabut sebab plan nak balik umah petang tu jugak...(dalam hati dah mendidih jugak la sebab tadi dah sesat barat bagai)



Masuk dewan sejuk sikit hati dek kesejukan aircondnyer...terus amik nombor....tunggu la sampai nombor dipanggil....kat sini darah mendidih kembali bila pergi kat kaunter bursary hanya 3-4 orang jek yang bertugas...time tu student ramai dah berpusu-pusu masuk almaklumlah katanya daftar jam 3 petang. tepat jam 5 petang barulah kami selesai mendaftar dan terus dapat matrix card on the spot...masalah baru pulak timbul bila pejabat kolej dah tutup...wallaaaa....

Dengan berbekalkan zero knowledge tentang keadaan tempat2 di sekitar UTM kami kembali ke kereta dengan perasaan bingung lagi membingungkan.....dahla takde sedara mara mahupon kenalan sekitar Skudai..pikir punya pikir...google punya google, kami nekad redah jek keluar dari UTM cari hotel untuk menginap....ape jadi seterusnya??..korang nantikanlah sambungannya...penat dah taip...tak study lagi nieh...daaa~

Cik Tulip Menulis: Pengalaman mematangkan kita dan menjadikan kita lebih kuat dari sebelumnya....

Nota Di Kaki Entri: Harapnye kamu2 mentabahkan diri baca kisah ni...rasa macam nak bukukan pon ade jugak kisah menyayat hati ini...ade sesape tak rase2 macam nak beli???


Post a Comment