Monday, 27 February 2012

Mentaliti Realiti Masakini

Assalamualaikum...salam ceria di pagi Isnin (pagi??ah gasak...time Cik Tulip start tulis entry tadi pagi lagi...) tengok tajuk entri Cik Tulip arini kemain lagi kan..ha..ni nak cite pasal realiti manusia masakini yang rasanye punya pengetahuan tinggi tapi mentalitinya tak berapa nak tinggi sangat.
Sepanjang misi pencarian bilik untuk disewa sekitar seksyen 7 Shah Alam, macam2 ragam manusia Cik Tulip jumpa. ada yang baik sangat tapi condition umah yang tak mengizinkan plak. ada plak yang macam bajet good2 jek.

Alkisahnye Cik Tulip pada asalnya dah berkenan dengan satu bilik ni. kira dah deal baik dengan penyewa umah tu. tup..tup..last minit dia cancel. nasib la tergerak hati nak call dulu sebelum melakukan aktiviti punggah-memunggah barang. deposit belum dibayar sebab kata empunya umah sewa tu bayar masa nak masuk nanti. hasilnye...fuhh...memang bengang jugak la kan sebab dalam masa seminggu kena usaha mati-matian cari umah lain.

Kisah umah kedua plak. dah decide da nak duduk situ tapi tak bawak enough cash money la untuk bayar deposit (bahaya kot bawak duit bebanyak ni). bila call tanya perihal pembayaran deposit dia boleh cakap camni...sorry la tak tahu pula yang housemate sorang lagi tu dah booked kan untuk kawan dia....alahai kamu, takkan la kamu tak discuss dulu dengan housemate2 kamu nak cari penyewa baru...

Kisah seterusnya lagi best. berkenan dah dengan 1 bilik ni tapi bila cakap nak duduk sorang jek dalam bilik tu taknak share mulalah teragak-agak nak cakap sewa dan depositnye. ayat paling best dia cakap...awak mampu ker nak bayar sewa bilik yang mahal tu??...perghh..terbaik sungguh kan cakap camtu plak kat penyewa2 baru...once someone tu dah decide nak move in kat situ means dia dah calculate everything. sebab dia mampu lah dia nak sewa situ dik non...

Melihatkan perihal manusia yang macam2 ni terlintas di fikiran Cik Tulip kenapalah wujudnye SEGELINTIR manusia yang punya ilmu yang tinggi tapi punya mentaliti yang sangat rendah. owkey , tu jek Cik Tulip nak share. daa~

Cik Tulip Menulis: don't judge a book by its cover
Post a Comment